7 CARA MENJAGA KULIT KEPALA AGAR RAMBUT KELIHATAN CANTIK!!!

7 CARA MENJAGA KULIT KEPALA AGAR RAMBUT KELIHATAN CANTIK!!!

 

Ingin rambut yang hebat? Berhenti menumpukan kepada produk penggayaan rambut anda. Cara ini mungkin ini lebih menumpukan kepada penjagaan akar rambut.

“Folikel rambut memerlukan minyak semula jadi yang berfungsi dari kelenjar yang mengelilinginya,” kata Robert Dorin, DO, pakar bedah pemulihan rambut di True & Dorin Medical Group di New York City. ”

Jika anda mempunyai kulit kepala yang kering, jengkel, atau tidak sihat, rambut yang dihasilkan oleh folikel anda mungkin akan menjadi kering dan kurang terkawal,” katanya.

Untuk menjaga kulit kepala anda dalam keadaan terbaik, ikuti 7 langkah ini-kemudian duduk dan saksikan sendiri anak rambut anda tumbuh semakin kuat dan berkilau sepanjang hari.

1. Berus Rambut Anda Setiap Hari

” Perlahan-lahan sikat rambut [dan kulit kepala] menggunakan sikat berbentuk berus sebelum anda melangkah masuk ke bilik mandi untuk membuang sel-sel kulit mati yang boleh menyumbat folikel rambut dan menghalang pertumbuhan rambut baru,” kata Eva Scrivo, pengasas salun eponim di New York City.

Proses ini membantu meningkatkan kitaran penghasilan minyak dan membantu meratakan minyak semula jadi ke helaian rambut untuk melembapkan hujungnya. Cari berus yang terbaik untuk digunakan, pilih berus yang berkualiti.

2. Basuh Rambut Anda Dengan Syampu Lembut Setiap 2 Hingga 3 Hari

Mencuci lebih kerap daripada itu akan menyingkirkan minyak semula jadi kulit kepala yang merapikan folikel rambut dan helaian rambut, kata Dorin. Sekiranya lebih lama daripada itu (katakanlah, 5 hari) pembentukan sel-sel kulit mati, minyak, dan rambut boleh menyebabkan keradangan dan memperlahankan kitaran pertumbuhan rambut, kata Elizabeth Cunnane Phillips, ahli trikologi di Philip Kingsley Trichological Clinic Bandar New York.

Jika anda mempunyai akar rambut yang berminyak, ada pakar rambut yang mengatakan pembersihan harian adalah OK-selagi anda menggunakan formula bebas-sulfat yang lembut (bebas daripada bahan-bahan yang keras seperti detergen natrium lauril sulfat, natrium klorida pengawet, dan agen penebalan polietilena glikol) seperti syampu minyak kelapa dara Mikael Touch supaya ia tidak mengeringkan kulit kepala anda. Syampu minyak kelapa dara murni – VCO Conditioning Shampoo Mikael Touch sangat lembut dan tidak mengeringkan rambut anda.

3. Rapikan Rambut Anda Setiap Kali Bersyampu

Bertentangan dengan apa yang anda dengar, meletakkan perapi pada kulit kepala anda sebenarnya dapat meningkatkan penampilan rambut anda, terutama jika kulit kepala anda sangat kering. “Kondisioner juga melembapkan kulit kepala seperti apa yang pelembap lakukan untuk wajah kita selepas pembersihan, ia menggantikan kelembapan yang telah dikeluarkan semasa proses pembersihan,” kata Scrivo.

Dapatkan satu perapi dengan minyak tumbuhan asli atau ceramida, lipid lilin yang meniru lipid semulajadi di kulit kepala anda. Cuba L’Oréal Paris Total Repair 5 Restoring Conditioner. Sekiranya anda mempunyai rambut halus, jangan risau. Bilas dengan sempurna selepas itu akan mengekalkan akar rambut anda daripada kekeringan yang teruk.

Penggunaan syampu VCO Conditioning Shampoo Mikael Touch tidak memerlukan pemakaian perapi kerana kandungan minyak kelapa dara nya sangat merapikan dan melembapkan rambut anda. Namun bagi mereka yang mempunyai rambut yang rosak, pemakaian serum amat digalakkan.

4. Rawat Kulit Kepala Anda Dengan Essential Oil 2 Hingga 3 Malam Seminggu.

Untuk memaksimumkan pertumbuhan rambut yang sihat, Scrivo mengesyorkan perangsang kitaran seperti minyak rosemary, sementara antiseptik lavender dan pati minyak pokok teh (tea tree oil) membantu melawan pertumbuhan kulat dan kelemumur.

Hanya tambah beberapa titik minyak yang anda pilih atau minyak sayuran, seperti minyak jojoba yang cepat menyerap atau minyak emolien neem . Urut ke kulit kepala anda sebelum tidur selama 2 hingga 3 minit, dan basuh semasa mandi pagi anda, kata Scrivo.

Di Malaysia, kita boleh menggunakan minyak kelapa dara asli sebagai ganti kerana minyak kelapa dara berfungsi sebagai anti kulat dan antibiotik yang baik bukan sahaja secara luaran malah boleh dikonsumsi secara terus.

Minyak semulajadi menyerap dengan mudah ke kulit kepala dan rambut, kata Scrivo. Anda tidak perlu risau tentang merosakkan sarung bantal anda kerana anda boleh menutupnya dengan tuala jika perlu.

5. Gunakan Syampu Penyingkir Minyak Sebulan Sekali.

Produk penggayaan yang mengeras rambut, seperti semburan rambut dan gel rambut, boleh membuat salutan pada kulit kepala anda setiap hari tidak boleh dicuci dengan berkesan. “Timbunan produk itu pada rambut dapat merengsakan kulit, mengurangkan tahap imun yang dapat melambatkan pertumbuhan rambut dan bahkan merosakkanya,” kata Dorin.

Sekali sebulan, gunakan syampu penyingkiran yang mengandungi asid sitrik, yang menghilangkan sebarang residu yang tersisa di rambut dan kulit kepala anda. Cuba beli Klorane Shampoo dengan Citrus Pulp (anda boleh beli di Lazada​) atau buat sendiri dengan menambah satu atau dua sudu makan cuka sari apel (apple cidar vinegar) ke syampu minyak kelapa dara Mikael Touch anda.

Biarkan ia berada di kulit kepala anda selama 3 minit sebelum membilas, kemudian syampu seperti biasa. Sekiranya anda mewarna rambut anda, ambil perhatian: “Rawatan ini akan mengeluarkan warna, jadi pilih jenis yang sesuai sebelum lawatan seterusnya ke salon anda,” kata Scrivo.

6. Pengelupasan Bulanan.

Seperti juga kulit muka dan badan anda, kulit pada kulit kepala anda akan mendapat manfaat daripada tindakan pengelupasan, terutamanya jika anda tidak membasuh dengan kerap atau menggunakan banyak produk dandanan.

“Masker pengelupasan kulit kepala akan membersihkan kulit kepala dan menyingkirkan sebarang timbunan yang tidak dikehendaki,” kata Cunnane Phillips.

Produk ini biasanya mengandungi granula kecil seperti benih aprikot tanah (anda perlu membilas dengan baik untuk menghilangkan semua bijian), sementara ada yang mengandungi asid-larut kulit mati seperti asid salisilik, seperti Masker Kulit Kepala Philip Kinglsey Exfoliating Scalp Mask (RM282. 83, Lazada.com​).

Atau gunakan resepi DIY untuk kulit kepala Dorin: Campurkan beberapa titis minyak pudina (yang membantu meningkatkan aliran darah), beberapa sudu minyak zaitun (untuk kelembapan), dan beberapa sudu makan kisaran badam, gula perang, atau cornmeal. Apapun yang anda pilih, urut campuran pada kulit kepala anda dengan gerakan bulat selama 3 minit dan bersihkan menggunakan syampu.

7. Jangan Sesekali Biarkan Pengeluaran Sisa Kulit Kepala.

Kulit yang gatal, mengelupas bukan hanya menjengkelkan atau memalukan; ia menandakan kulit kepala anda berada dalam tidak sihat.

“Perubahan turun naik hormon, tekanan yang tinggi, pengambilan pemakanan yang kurang baik, dan tidak mencuci rambut dengan cukup menyumbang kepada kelemumur, jangkitan kulat pada kulit,” kata Cunnane Phillips.

Mengapa ia adalah masalah besar: Keradangan dan menggaru kelemumur di kulit kepala dengan teruk boleh melemahkan folikel rambut dan menyebabkan helaian rambut gugur sebelum waktunya.

Jika anda merasa kegatalan atau melihat serpihan kupasan kulit kepala, basuh rambut dua kali seminggu dengan syampu anti kelemumur dan ganti dengan pembersih rambut biasa anda pada hari-hari lain.

Kami mengesyorkan penggunaan VCO Conditioning Shampoo Mikael Touch kerana fungsi anti-kulat dari minyak kelapa dara murni membantu mengawal pengeluaran minyak yang sangat teruk, yang merupakan makanan kulat yang menyebabkan kelemumur. Sila berjumpa dengan pakar atau doktor untuk masalah yang terlalu serius.

Rujuk www.mikaeltouch.com untuk VCO Conditioning Shampoo Mikael Touch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *