Blog Mikael

KENALI APA ITU MINYAK KELAPA DARA ( VIRGIN COCONUT OIL)

MINYAK KELAPA DARA

Minyak Kelapa Dara adalah minyak yang dihasilkan dari buah kelapa ‘organik’ yang segar, (bukan dari kopra) dengan kaedah yang tidak melibatkan penggunaan sebarang bahan kimia, suhu yang tinggi, tidak terhidrogen walaupun sebahagian, tidak juga menggunakan sebarang bahan pencair (‘solvent’) untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Diantara ciri-ciri lain Minyak Kelapa Dara ialah, ia mengandungi lauric acid yang tinggi, sekitar 50-57 % , dan capric acid sekitar 6-7 %. Tidak mengandungi trans fatty acid kerana ia tidak melalui proses penghidrogenan walaupun sebahagian, dan masih mengekalkan kandungan anti oksida asli. Tidak  melalui proses nyah bau dan nyah warna, dan masih mengekalkan bau aroma dan warna yang asli.

Oleh kerana penghasilannya sebagaimana perlakuan di atas, ia mempunyai jangka hayat yang lama (sekurang-kurangnya 2 tahun) berbanding   jangka       hayat minyak biasa yang cuma menjangkau maksimanya 1 tahun.

Sementara bagi minyak kelapa biasa, semua perlakuan di atas dilakukan untuk menghasilkannya.

Sementara ciri-ciri khusus Minyak Kelapa Dara selain dari ciri-ciri di atas ialah , ia dihasilkan dari buah kelapa asli yang tidak diubahsuai secara genetik, diproses tidak melebihi dari 24 jam selepas dipetik, buah kelapa dipetik dari kebun yang tidak menggunakan bahan baja sebatian, dan tidak juga menggunakan sebarang bahan racun serangga.

Minyak Kelapa Dara juga minyak yang dikeluarkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat di dalam buah kelapa tersebut. Ia diproses secara semulajadi tanpa haba dan kimia lain. Terdapat sekurang-kurangnya 9 jenis asid lemak (Medium Chain Fatty Acids) iaitu asid caproic, caprylic, capric, lauric, myristic, stearic, oleic dan linoleic. Kajian sains menunjukkan ianya amat berguna untuk kesihatan manusia samada bayi, kanak-kanak, dewasa warga tua lelaki atau wanita. Kelebihan VCO ini ialah ia menggunakan 100% bahan semulajadi yang sangat bagus diambil sebagai supplement tambahan terutamanya untuk kulit. Ianya dapat mengurangkan masalah jerawat, kulit kering, tona kulit tak sekata, strechmark bagi wanita hamil dan juga merawat masalah rambut seperti keguguran, kelumumur dan rambut rosak.  Oleh kerana terdapat banyak kelebihan dan khasiat minyak kelapa dara ini terhasil la produk yang berkualiti tinggi iaitu VCO CONDITIONING SHAMPOO BY MIKAEL TOUCH. 

 

PERBEZAAN ANTARA SODIUM LAURETH SULFATE DAN SODIUM LAURYL SARCOSINATE

Apakah ia:
Sodium Lauryl Sarcosinate berasal dari sarkosin, asid amino semulajadi yang terdapat dalam tubuh manusia dan hampir dalam setiap jenis bahan biologi dari haiwan hinggalah ke tumbuhan. Sarkosin kami ​​dibuat daripada minyak kelapa.

Apa yang fungsinya:
Natrium Lauryl Sarcosinate adalah pembersih dan agen busa yang membantu keberkesanan bahan pencuci diri termasuk ubat gigi.

Kenapa kami menggunakannya:
Kami memilih sodium lauroyl sarcosinate kerana ia sangat ringan, tetapi juga sangat berkesan. Tambahan pula, ia termasuk dalam Buku Bahan Kimia Hijau dan juga Penjagaan Badan Premium Whole Foods – dua kelulusan yang mengesahkan keyakinan kami terhadap keselamatan dan kehebatan ramuan ini.

Kenapa kami menjelaskan hal ini:
Seorang pelanggan baru-baru ini meminta kami untuk menjelaskan adakah sodium lauroyl sarcosinate adalah sama seperti sodium laureth sulfate, jadi kami fikir eloklah kami memperjelaskan masalah ini kepada siapa saja yang mungkin ingin mengetahui hal yang sama.

Penjelasannya:

Pengguna mungkin keliru kerana ianya mempunyai inisial yang sama (SLS), tetapi Sodium Lauryl Sarcosinate dan Sodium Laureth Sulfate BUKAN bahan yang sama.

Sodium Lauryl Sarcosinate hanya sama dengan Sodium Laureth Sulfate kerana kedua-dua adalah bahan pembuih.

Penilaian keselamatan yang komprehensif yang diterbitkan dalam International Journal of Toxicology menyatakan bahawa Sodium Lauryl Sarcosinate tidak dijangkakan mempunyai potensi racun atau membahayakan dan ianya tidak mempunyai kesan mutagenik, menjengkelkan, atau sensitif, malah ianya asid amino semulajadi dan sudah pasti ianya lebih mahal dari Sodium Laureth Sulfate atau produk produk yang menggunakan SLS.

Biar alah membeli tetapi menang memakai…